Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ - ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!

Δυστυχώς μέσα σε 2 ημέρες, ο εγκέλαδος ξύπνησε τόσο στη βόρεια Ελλάδα όσο και στη νότια Ελλάδα. Οι σεισμοί αν και πολλοί μικροί, συνεχίζονται και στη....
Φθιώτιδα. Είναι γεγονός ότι οι σεισμοί φέτος είναι πολλοί περισσότεροι από τα προηγούμενα χρόνια.

Τη Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, σεισμός 4,2 Ρίχτερ, σημειώθηκε νότια της Καλαμάτας και της Πελοποννήσου, χωρίς πολλούς μετασεισμούς.
Tη Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, σεισμός 4,2 Ρίχτερ, κούνησε μεγάλο μέρος της Μακεδονίας και τη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο τη Βόλβη, ρήγμα το οποίο ξύπνησε ύστερα από ολόκληρα χρόνια, όπου το 1978 είχε δώσει 6,5 Ρίχτερ. Οι μετασεισμοί που σημειώθηκαν σύμφωνα με τους σεισμογράφους, είναι πολύ λίγοι, ωστόσο οι σεισμολόγοι δεν εμπνέουν μεγάλη ανησυχία, λέγοντας πως οι επόμενες 2-3 μέρες θα δείξουν αν έχουν περαιτέρω μετασεισμική δραστηριότητα στη περιοχή.
Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ, προκαλεί αναστατώσει σε όλη τη νότια Ελλάδα και κυρίως τη Κρήτη. Οι μετασεισμοί πολλοί αλλά κάτω των 4 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι περιμένουν τις επόμενες ημέρες για να δουν πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Περιμένουν μετασεισμό μικρότερου μεγέθους για να είναι σίγουροι πως τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Ο σεισμός επειδή έγινε στη θάλασσα δεν προκάλεσε πολλές ζημιές. Έγινε αισθητός ως και στη Ζάκυνθο, την Αθήνα και τον Βόλο. Είναι σε ένα ρήγμα το οποίο συνηθίζει ανά κάποια χρόνια να δίνει σεισμούς ίδιου αλλά και μεγαλύτερου μεγέθους. Είναι η γνωστή τάφρος του νότιου Αιγαίου, που ξεκινάει από τη Ρόδο και φτάνει ως και το νότιο Ιόνιο.
Οι σεισμολόγοι συνιστούν όχι πανικό πρώτα από όλα. Επίσης τονίζουν πως τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα για να δουν αν γίνει νέος σεισμός στη Κρήτη. ίδιου ή μικρότερου μεγέθους. Οι σεισμοί της Βόλβης και της Κρήτης σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται μεταξύ τους. Απλά μας δείχνουν πως τα ρήγματα της χώρας μας βρίσκονται σε έντονη διέγερση, υπενθυμίζοντάς ότι ζούμε στην 6η πιο σεισμογενή χώρα της γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου