Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Στη Χορωδιακή συνάντηση της Λιβαδειάς και Προσκύνημα στον Όσιο Λουκά η "ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ"

Η Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άργους ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ συμμετείχε στο 5ο Χορωδιακό φεστιβάλ «ΤΡΟΦΩΝΙΑ 2014» που οργάνωσε η Δημοτική Χορωδία Λιβαδειάς την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στο Ανοικτό Θέατρο Κρύας.
Η Χορωδία του Μώλου με μαέστρο τον κ. Αντώνη Μπαλή, η Χορωδία Μεγάρων με μαέστρο την κ. Μαριλία Ηλία, η Χορωδία ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ με μαέστρο τον κ. Ιωάννη Κόντη και η Δημοτική Χορωδία Λιβαδειάς με μαέστρο τον κ. Γιώργο Κοσμίδη χάρισαν όμορφα μουσικά ακούσματα στους 


κατοίκους της Λιβαδειάς, σ` έναν όμορφο χώρο διαμορφωμένο σε ανοικτό θέατρο. Στις αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, στον ποταμό Έρκυνα, ποτάμι που διασχίζει και υδρεύει την πόλη της Λιβαδειάς, ακούστηκαν σύγχρονα, παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια που ξεσήκωσαν τον κόσμο. Τη χορωδία ΤΕΛΕΣΙΛΛΑ συνόδευσαν στο πιάνο η μουσικός κ. Αναστασία Σταματοπούλου, στο μπουζούκι ο κ. Νίκος Τσάγκαρης και στο τουμπελέκι ο κ. Παναγιώτης Ρέντας. Η φιλοξενία σε ένα αναπαλαιωμένο νερόμυλο με πλούσιο φαγητό, πολύ κέφι και χορό έκαναν όλους τους χορωδούς φίλους που έδωσαν υπόσχεση να ξαναβρεθούν και σε άλλα χορωδιακά φεστιβάλ.Η Λιβαδειά είναι μια όμορφη πόλη- παλιό αγροτικό κέντρο μιας εύφορης περιοχής- με αξιόλογα ιστορικά αξιοθέατα. Ο παλιός νερόμυλος στον ποταμό Έρκυνα, η τοποθεσία Κρύα με θεόρατα πλατάνια και πλούσια νερά, τα ερείπια του μαντείου του Τροφωνίου, το βυζαντινό κάστρο που επεκτάθηκε από τους Φράγκους και τους Καταλανούς καθώς και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που είναι χτισμένο κοντά στα ερείπια του ναού του Διός Βασιλέως μαρτυρούν τη δόξα του τόπου. Δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε το εκκλησάκι της Αγίας Ιερουσαλήμ στη σπηλιά της Ζωοδόχου πηγής που δεσπόζει στην τοποθεσία Κρύα όπως και τον Πύργο του Ρολογιού που χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και χρησίμευε ως πυρσός. Το 1803 ο λόρδος Έλγιν χάρισε στην πόλη ένα ρολόι προκειμένου να μην τον εμποδίσουν οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες και αγάδες στις ανασκαφές του Μαντείου του Τροφωνίου. Το ρολόι τοποθετήθηκε στον Πύργο λόγω της περίοπτης θέσης του και είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σημεία στη Λιβαδειά. Ο οικισμός του Πέρα Χωριού με τη θέα και την ομορφιά που παρέχει ονομάζεται από τους ντόπιους μικρό Παρίσι.

«Κι αν υπάρχει κάτι που μας κάνει μοναδικούς είναι ό,τι βγαίνει πηγαίο», έγραφαν με σπρέι σ` ένα δρόμο της Λιβαδειάς. Και είναι αλήθεια. Γιατί οι πηγές με τα πλούσια νερά, το ποτάμι που κυλά και διασχίζει την πόλη, οι πράσινοι χώροι, οι πλακόστρωτοι δρόμοι και τα σοκάκια κάνουν τη Λιβαδειά μοναδική και όμορφη.Η δεύτερη μέρα των χορωδών ήταν αφιερωμένη στο προσκύνημα της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά. Παράκαμψη από την εθνική οδό Λιβαδειάς-Αράχωβας-Δελφών μας οδηγεί στο ανδρικό μοναστήρι του οσίου Λουκά, που ξεπροβάλλει στο μέσο ενός οροπεδίου, κυκλωμένο από αμυγδαλιές κάτω από τις ψηλές κορφές του Ελικώνα. Στο δρόμο μας το μαρτυρικό Δίστομο. Το κενοτάφιο ψηλά στην πόλη και το Μουσείο θυμάτων του ναζισμού μας θυμίζουν τη θυσία των κατοίκων του Διστόμου στις 10-6-1944.

Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά με τα υπέροχα, άψογα διατηρημένα ψηφιδωτά, τα πολύχρωμα μάρμαρα του δαπέδου, το φως του ναού από τα 170 δίβολα και τρίβολα παράθυρα, το σκήνωμα του Αγίου που ασκήτεψε εδώ πριν από 1000 χρόνια, οι ναοί της Παναγίας και της Αγίας Βαρβάρας, συνθέτουν ένα μοναδικό σύμπλεγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Στο ήρεμο αλλά επιβλητικό αυτό μοναστήρι ψάλλαμε το απολυτίκιο του Αγίου Πέτρου-προστάτη της πόλης μας- και σκορπίσαμε στιγμές συγκίνησης σε όλους.

Η παραλία του Διστόμου, τα Άσπρα Σπίτια και η Αντίκυρα ήταν προορισμοί για φαγητό και μεσημεριανή ξεκούραση πριν τον γυρισμό μας στο Άργος.

Τα μέλη της Χορωδίας της ΤΕΛΕΣΙΛΛΑΣ έζησαν ένα υπέροχο, διασκεδαστικό και επιμορφωτικό διήμερο!

Η χορωδία συνεχίζει τις πρόβες της κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 8:00 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου, Ιακώβου Μάνου 10 στο Άργος και ετοιμάζεται για το επόμενο χορωδιακό της φεστιβάλ. Ταυτόχρονα σας πληροφορούμε ότι κυκλοφόρησε το 2ο CD της χορωδίας μας με ρεμπέτικα τραγούδια. Στα γραφεία του Συλλόγου μπορείτε να το προμηθευτείτε.

Επίσης άρχισαν τα μαθήματα και της Παιδικής χορωδίας με μαέστρο την κ. Αναστασία Σταματοπούλου κάθε Σάββατο 11:00 π.μ. Για πληροφορίες στο τηλ 27510-20370 και 6938625033

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου