Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η Ρωσία κατασκευάζει πυρηνικό σταθμό ενέργειας στην Αίγυπτο

Οι ηγέτες της Αιγύπτου και της Ρωσίας, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και Βλαντίμιρ Πούτιν, υπέγραψαν σήμερα μια προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού ενέργειας στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο.

Οι δύο χώρες «υπέγραψαν ένα μνημόνιο συμφωνίας με στόχο την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην περιοχή Νταμπάα» στη βόρεια Αίγυπτο, επισήμανε ο Σίσι κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου.


Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, υπό το καθεστώς του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η Αίγυπτος εξέταζε ήδη το ενδεχόμενο κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού στη Νταμπάα όμως το σχέδιο αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς οι αρχές το ανέστειλαν την εφαρμογή του μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986.

«Αφορά την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού ρωσικής τεχνολογίας, με 4 αντιδραστήρες μεγάλης ισχύος, 1.200 μεγαβάτ ο καθένας» εξήγησε ο Σεργκέι Κιριένκο, ο γενικός διευθυντής της Rosatom, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Πρόκειται για έναν σταθμό τελευταίας τεχνολογίας, που θα οικοδομηθεί με τα πρότυπα της «μετά Φουκουσίμα εποχής» και η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διάθεση πιστώσεων για την κατασκευή του, προσέθεσε ο ίδιος.

Σε νέες συζητήσεις ο Πούτιν για το θέμα της Συρίας

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι αναμένει ότι θα διεξαχθεί ένας γύρος συνομιλιών σχετικά με τον πόλεμο στη Συρία, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και αξιωματούχους της συριακής κυβέρνησης τον περασμένο μήνα.

Μιλώντας πλάι στον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο Πούτιν σημείωσε: «Ανυπομονούμε... για τον επόμενο γύρο αυτού του είδους των συνομιλιών, οι οποίες τελικά ελπίζω να οδηγήσουν σε μια ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία».

Η επόμενη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της συριακής αντιπολίτευσης και των αξιωματούχων της συριακής κυβέρνησης αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε περίπου 1 μήνα, ανέφερε πρόσωπο που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις στη Ρωσία την 30ή Ιανουαρίου.