Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Στη Νέα Υόρκη έφτασε ο Τσίπρας - Σημαντικές επαφές του πρωθυπουργού με ξένους ηγέτες (δείτε φωτο-βίντεο)


Στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας ένα "βαρύ" πρόγραμμα, με πολλές επαφές με ξένους ηγέτες.

Τον πρωθυπουργό περίμεναν έξω από το ξενοδοχείο, στο οποίο θα διαμείνει, ομογενείς, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους χαιρέτισε φτάνοντας, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Mega, ενώ στο λογαριασμό του στο Twitter δημοσίευσε και τη σχετική φωτογραφία.



       Δείτε και το βίντεο που ανέβασε το greekreporter.com 



       



Βασικός στόχος να εξασφαλιστούν έμπρακτη στήριξη αλλά και σταθερές συμμαχίες στη μάχη που δίνει η Αθήνα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει πρόθυμη να βοηθήσει την ελληνική προσπάθεια, όπως διαφάνηκε άλλωστε και στην προ ημερών τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο πρωθυπουργός και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ο τελευταίος είχε τονίσει χαρακτηριστικά στον κ. Τσίπρα ότι «οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και για την επίτευξη της βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μέσω συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της».

Η αμερικανική στάση είναι ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί για την Αθήνα, η οποία γνωρίζει πάντως ότι πρέπει να προηγηθεί η ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας με τους εταίρους και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης περί τον Νοέμβριο. Αν και δεν έχει "κλειστεί" συνάντηση, ίσως υπάρξει άτυπη επαφή αν το επιτρέψουν οι χρονικές συγκυρίες του κ. Τσίπρα με τον κ. Ομπάμα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και ιδίως στη δεξίωση που θα παραθέσει ο αμερικανός πρόεδρος.

Κατά την εξαήμερη παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών, ενώ θα κάνει και σημαντικές δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. B. De Blasio και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Bill Clinton.

Ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου